Noen steder er det lagt mer opp til at folk skal sykle enn andre. Her i Norge er det lite som er tilrettelagt for at folk skal bruke sykkel, selv om det har blitt bedre de seneste årene. Landeveissykling blir mer og mer populært i landet vårt, men det er mest i forbindelse med sykkelløp at vi tenker på landeveissykling. Når det gjelder vanlig bruk av sykkel så er det sjeldent dette skjer på landeveier. Dels er det store avstander mellom byene i Norge og det er rimelig risikabelt å sykle på landeveiene her. Men sykling i byer hører også til under landeveissykling og her er forholdet lagt litt mer til rette.
Infrastruktur for sykler
Danmark og Nederland har selvsagt en annen topografi, men er likevel langt foran oss i Norge. Her har man bygd såkalte motorveier for syklister, som er egne ruter med flere sykkelfiler i hver retning og deler av strekningene er enten overdekket eller skjermet. Her er det forbudt for gående og kun lov å bruke sykkel. Den første åpnet i Nederland mellom Breda og Etten-Leur i 2004 og i 2012 åpent det en 17,5 kilometer lang strekning i København. Langs ruten er det satt opp “bensinstasjoner” med luftpumper og på steder hvor ruten må krysse en vei, har det blitt satt opp håndtak og stigtrinn slik at syklistene slipper å sette føttene på bakken.
Hva kreves for at folk skal bruke sykkelen?
Skal flere mennesker bruke sykkelen i Norge så må det legges til rette for det. Folk skal føle seg trygge på at de kan sykle uten at det er nødvendig å kjøre mellom tusenvis av biler. En måte å gjøre dette på er å redusere kapasiteten til bilene. I andre byer har dette vist seg å være en suksess ved å lukke broer for biler, redusere antall veibaner og lignende. På den måten blir det mer attraktivt for mange å bruke sykkelen i stedet. I byer som København, Amsterdam og Groningen er mer enn 40 % av byenes befolkning en tur på sykkelen hver dag.
Dette har flere fordeler enn mindre biltrafikk. Det å bruke sykkelen er sundt og flere undersøkelser viser at mange syns det er morsomt å sykle når de først har kommet i gang. Det er ikke nødvendig med en dyr sykkel for å komme i gang med trening eller pendling på sykkel. Litt ekstrautstyr gjør kanskje turen litt mer morsom og en av dem er en sykkelcomputer. Du kan følge med på hvor lang tid du bruker på turene når du er ute og sykler, hvor langt du har kjørt, din gjennomsnittsfart og f.eks. hvor høy en hastighet du har hatt på det meste.
Moderne sykkelcomputere til en rimelig pris
Cateye er en tungvekter innen sykkelcomputere. De holder til i Japan og har produsert sykkelutstyr siden 1954 og sykkelcomputere siden 1981. De fleste av Cateye sine modeller er trådløse og det gjelder også Strada Double Wireless. Den er enkel å montere og passer til alle vanlig styrer samt de som er overdimensjonert.
Med en innovativ sensor er det mulig å kombinere fart og tråkkfrekvens samtidig som du kan følge med på skjermen. Du trenger kun å klikke en enkelt gang for å få tilgang til alle funksjonene, blant annet tråkkfrekvens, aktuell / gjennomsnittlig / maksimal hastighet, total distanse og medgått tid. Med pace pilen kan du sette den gjennomsnittsfarten du ønsker å holde og så får du beskjed om du kjører under eller over denne.
Top